7 motive sa fii atent la relatia pe care o are copilul tau cu telefonul/tableta

29 Aprilie 2016
de catre tarca catalin

Fie ca e prima oara cand ii dai un telefon, fie ca deja copilul tau e un expert intr-ale tehnologiei, iti reamintim un checklist cu cateva idei pe care cu siguranta le-ai tot auzit:

① Fii atent/atenta mereu la ce distanta fata de ochi tine telefonul/tableta, precum si ② cat timp sta la telefon pe zi. Studiile sunt foarte multe si contradictorii in aceasta privinta. Simplificat, iti recomandam sa urmaresti daca tine telefonul la aceeasi distanta de ochi ca atunci cand citeste o carte sau daca isi petrece mai mult timp pe telefon decat cu prietenii sau cu familia.

Stabileste impreuna cu el la ce va folosi telefonul pe care i-l dai sau pe care i l-ai dat deja. Poate sa sune sau doar va fi sunat? ③ O sa sune la numere (cu suprataxa sau nu) pe care le vede la televizor, pe internet sau pe diferite pliante? O sa sune la 112 fara a avea o urgenta?

Stabileste de la inceput asteptarile tale, astfel incat copilul sa ia decizii in cunostinta de cauza.

④Va folosi internetul? Ce va face daca va fi contactat de persoane necunoscute? ⑤ E bine sa faca apeluri video cu persoane necunoscute? ⑥ Sau e bine sa-si afiseze pe profilurile publice de internet adresa reala de acasa sau scoala unde invata? ⑦ Ce trebuie sa faca daca i se fura telefonul?

Toate aceste situatii trebuie discutate in prealabil, nu trebuie sa presupunem ca el stie deja ce are de facut. Copilul tau merita sa fie mereu informat corect pentru a fi in siguranta in lumea digitala.

Avand in vedere aceste riscuri, e inutil sa-ti mai amintim ca nu e recomandat sa-i dai un abonament copilului tau, ci o cartela de reincarcare. La fel, poti sa-i blochezi accesul la anumite aplicatii din telefon, inclusiv durata de timp cat sa stea pe telefon. Piata Android/IOS/Microsoft este plina de astfel de aplicatii de control, dar ai grija sa-i explici rostul acestora, ca sa nu aiba impresia ca nu ai incredere in el.

In final, poti sa iei si decizia sa ii interzici total accesul la telefon/tableta, insa daca tot s-a nascut in era digitala, ar fi un lucru necinstit fata de el sa-l privezi de tehnologie. Ii interzici acum accesul si apoi iti doresti ca atunci cand va fi adult sa fie un om de succes intr-o lume digitalizata. Ei bine, in acest caz, cei 7 ani (nedigitalizati) de acasa nu o sa-l ajute…

Succes in a lua decizia potrivita pentru copilul tau!


Comment-uri

Credit foto: Designed by Freepik